För drygt ett år sedan visste jag inte mer om skolans värld än vad larmrapporterna jag läste i media berättade. Våld och hot, klotter och förstörelse, låga resultat, utslitna lärare och skolledare som gett upp.

Media berättade om flickan i svart, med mascara långt ner på kinderna och ordet ”fuck” inristat i underarmen, hon som skrek könsord till mig min första arbetsdag. Många skrev om hennes misslyckande med ”icke godkänt” i alla ämnen utom två på vårterminen i åttan. Många skrev om socialtjänsten och BUP:s arbete med att hindra flickan i svart att begå självmord.

Ingen skrev om eleverna som överträffade sig själva, om de inspirerande samtalen i klassrummen, om leenden och skratt i korridorerna, om engagerade ungar och engagerade vuxna som tar ansvar och vill någonting.

Och ingen skrev om samma flicka i svart som på höstterminen i nian hade G och VG i de flesta ämnen. Som talar förtroligt med mig och som har blivit idol för sexåringarna i förskoleklassen sedan hon var där en dag och läste sagor.

Ingen skrev om flickan i svart som fått livsglädjen tillbaka. Ingen skrev om hennes föräldrar som faktiskt tycker att skolan har en stor förtjänst i detta.

Ingen skrev om miraklen.

Jag har den stora, stora förmånen att vara lärare.

Ja, jag tycker att det är en förmån, trots alla roller jag ska axla och bemästra, ofta på en och samma gång. Eller kanske snarare tack vare alla roller. Det är svårt, ibland nästan omöjligt, och jag tvingas göra ständiga val för att få jobbet att gå ihop.

Men varje dag möter jag mirakel!

Det där leendet av samförstånd när en strulig elev bestämmer sig för att försöka.

Friden som lägrar sig när det är provskrivning och båda jag och eleverna vet att vi jobbat med rätt saker inför provet. Glädjen hos tjejen med gåvan att skriva när jag bekräftar hennes förmåga, stoltheten hos grabben som, trots stor vånda, genomför sin muntliga presentation.

Magin i ögonblicken när jag känner att jag förmedlar något som slår rot i ungdomarna. När mina ord på whiteboardtavlan faktisk får liv och blir till meningsfull kunskap.

Kanske blir också jag blind för miraklen så småningom. Blir vi inte det lite till mans i det som är vår vardag? Kanske kommer jag också att sucka över stökiga, gapiga grabbar och vardagstristessens glåmiga pubertetstjejer. Men jag ska anstränga mig att fortsätta se dem. Att varje dag vara tacksam över att få gå en bit på vägen med vår framtid.

Skolan är en magisk och alldeles, alldeles fantastisk plats för där sker mirakel varje dag!