”Den färöiska solen strålade. Vi bestämde oss för en lite längre dagsvandring; upp på det berg från vars topp man kan se havet och de två stenstoderna ”Risin och Kellingin”. Böljande grönska på ena sidan; klippor branta som knivseggar på den andra…. Vi hängde glatt på oss ryggsäckarna där vägen tog slut, och började gå uppför. Vår belöning skulle komma där på toppen. Bara vi, himlen och havet!
Snart fick vi syn på några vackra fåglar cirklande över det gröna längre upp på sluttningen. Medelstora, med långa stjärtar, vackert loopande i vinden.
Vi tog oss lite närmare, fotograferade och ville konsultera fågelboken. Av med ryggsäckarna, pust, räta på ryggen.
–Men oj, vad nära fåglarna var helt plötsligt.
Hoppsan, rakt över huvudet, nu kändes looparna som på avstånd varit vackra plötsligt hotfulla.
Ilskna skrik, och svisch! –ett anfall med utspärrade klor. Förfärade kastade vi oss till marken. Nytt anfall, den här gången ännu närmare, med vinande vingar och klorna nästan snuddande i håret.
Valet var inte svårt; antingen fortsätta vår vandring med risk att bli av med både hår och huvud, eller fly dessa vilddjur och ta oss tillbaka till tryggheten. Vi valde det senare, och sprang, skrikande av skratt med ryggsäckarna skumpande på ryggarna, nerför den långa sluttning vi just, med sådan möda, tagit oss uppför….

Våra värdar skrattade länge och hjärtligt åt vår historia, och förklarade att ingen färing med huvudet i behåll (!) går ut på våren när labben häckar utan skyddande hatt och en käpp att slå med.
Risin och Kellingin såg vi på vykort.”