Låt mig få måla upp ett skådespel för er.
Spelplats: en ishockeyarena någonstans i Sverige.

Huvudrollsinnehavare: ett stort gäng hockyälskande och –spelande tolvåringar på tredagarscup.

Biroller: föräldrar, syskon och andra hockeyintresserade

Regissörer: tränare och ledare i de tolv lagen.

Tänk er nu följande:
X Hockey vit, i grupp B, briljerar i varje match. Vinner med tvåsiffrigt och spelar ut motståndarna. En av lirarna i laget lyser som en stjärna. Birollsinnehavarna på läktaren gapar och applåderar; killen gör allt rätt! Även mot det tuffaste motståndet vinner laget. När en spelomgång är kvar i grupp-spelet leder de sin grupp. X Hockey blå, i grupp A, spelar också mycket bra och kommer tvåa i sin grupp.

I slutspelet ska ettan från den ena gruppen möta tvåan från den andra gruppen, och vice versa, i två semifinaler. Detta är förutsättningarna när X Hockey vit spelar sin sista gruppspelsmatch lördag kväll.

Här måste vi stanna upp och fundera lite. Visst är det ett tråkigt scenario att X Hockey, som åkt med två lag och massor av föräldrar till cupen, ska behöva möta varandra i en semifinal, och det ena gänget slå ut det andra. Visst vore det mycket roligare om båda lagen gick till final i stället! Så långt tror jag att vi alla tycker lika.
Men sen….

När X Hockey vit spelar sin sista gruppspelsmatch, den som ska befästa segern i gruppen, är det briljanta spelet, målen och kämpaglöden som bortblåst. Spelarna skjuter i plexiglaset, två meter över mål och på alla andra ställen än mot mål. Den store liraren från tidigare matcher är bänkad långa perioder. Ingenting är sig likt. Motståndarna gör mål och först i slutminuterna kvitterar X Hockey vit till ett oavgjort resultat. Jubel och glädje i båset och på läktaren? Nej, snarare sneda leenden och harklingar.
Vi som hade birollen på andra sidan läktaren kan faktiskt inte undgå att ställa frågan;
– Har vi just fått se en läggmatch (som inte lyckades, tack och lov!)?
– Har ledare och spelare i X Hockey vit kommit överens om att försöka förlora matchen (och därmed bli tvåa i gruppen) för att slippa möta X hockey blå i semi?
Eller ännu värre;
– Har ledarna i X Hockey vit bestämt sig för detta och matchar laget därefter? Finns det nu femton hockeykillar i X Hockey som fått lära sig att det inte alltid är viktigast att göra sitt bästa, att spela hockey för att det är roligt och kämpa tillsammans för att få pucken i mål? Som har fått lära sig att allt det de trodde hockey handlade om inte längre gäller?

Det känns fruktansvärt sorgligt att ens behöva tänka tanken, men bara att vi var så många som tänkte den räcker….