november 2009

Jag pluggar pedagogiskt ledarskap på Stockholms Universitet och får en sån KICK varje gång jag är på seminarium där! I min kursgrupp finns människor från alla möjliga och omöjliga branscher, alla med intresse av och vilja till ledarskap och ökad förståelse för både organisatoriska och psykologiska perspektiv på människor i lärande miljöer.
Det som slår mig är att dessa människor, som alltsom oftast inte har mer erfarenhet av skolvärlden än sin egen skolgång för sisådär 30 år sedan, har så oerhört mycket att ge som jag har nytta av, som hjälper mig att förstå och förhoppningsvis bli lite klokare i min värld!
Vi pratar kanske inte samma “språk”; en chef på Astra och en chef i kommunal skolverksamhet har liksom vitt skilda vokabulärer, men vi vill ju samma sak; vi vill ha en organisation som låter varje individ vara delaktig, engagerad och mån om sin egen utveckling!
Kanske borde vi oftare vända våra blickar och öron mot andra sammanhang än skola? Och kanske borde andra oftare lyssna på oss i skolan; det finns sannolikt inga andra yrkesgrupper som är så extremt skickliga på att hantera vitt skilda intryck i kulsprutetempo och samtidigt kunna fokusera totalt på en enskild individ!

Tänk om vi skulle ha pedagogiska caféer tillsammans med personalen på ICA Maxi! Eller stadens busschaufförer?
Vilka perspektiv skulle SSK-lagledningen kunna tillföra?
Finns det någon som har erfarenhet av såna utbyten? Eller idéer? Jag har lust att prova något “galet”, jag vill öppna några nya dörrar på glänt och få “min verklighet” belyst från ett oväntat håll!