mars 2010

Ganska mör efter några långa intensiva arbetsdagar sitter jag framför datorn hemma i arbetsskrubben när nybadad dotter intar mitt knä. Jag tittar på delar av den livewebbsändning vi gjorde idag via Tuben Pedagogiskt centrum av Nämndtemadagen kring läs- skriv- och matematiksvårigheter.

Ja, jag erkänner, jag är naturligtvis nyfiken på att se hur jag själv såg ut och lät, det hör ju inte till vanligheterna att man ser sig själv på film, och det är förstås i detta sammanhang som dottern förvånat utbrister -nämen, du är ju i datorn, mamma!

Men väldigt snabbt inser jag att det finns ett alldeles enormt värde i att kunna reprisera för sig själv det man tidigare varit med om “live”. Under de knappa sex timmar som nämndtemadagen pågick sas så mycket klokt och det fanns inte en chans att jag skulle kunna ta in och verkligen förstå och höra precis allt. Men nu! I lugn och ro efter middag med familjen och en kopp te kan jag ge mig själv reflektionstid, och då finns allt som sas kvar! Ordagrant! Inte tolkat av mig i rafsiga anteckningar, utan ordagrant! Med betoningar och nyanser.

Jag lyssnar, begrundar, lyssnar igen och vilar i vetskapen att jag kan lyssna och titta i morgon också. Och i övermorgon. Det ger en enorm kvalitetshöjning i mitt arbete och jag ser plötsligt framför mig den oändliga räcka av sammanhang där den här tekniken kan göra skillnad för väldigt många!

För mig blir det en viktig insikt i perspektivet av lärande verktyg.