Jag har gått hela dagen och liksom smakat på den formulering som kom i morgonens nyhetssändningar. Medierådet kom med sin rapport om unga och medier, som bl a visar att ungas användande av sociala nätverk ökar kraftigt, och att många unga nu spenderar mer tid med sina vänner via sociala medier än “i verkliga livet”. Jag förstår ju att “I verkliga livet” är en direktöversättning av IRL, som blivit ett etablerat begrepp.

Men vänta nu…. Inte är väl mina samtal med arbetskamrater och vänner på Facebook eller via någon chattfunktion overkliga?!!? I det overkliga livet? Jag är ingen superanvändare av sociala medier, men nog tycker jag att de snarare tillför ännu en dimension i mitt liv, det som är hela mitt liv, än att de på något sätt skulle hindra mig från att delta i det verkliga livet. Om jag skulle träffa alla mina facebook-kompisar på riktigt, för att säga några ord eller skratta åt något gemensamt minne, så skulle jag bli dödstrött! Det finns inte en chans att jag skulle varken hinna eller orka med alla dessa relationsskapande små aktiviteter IRL. Min fjortonåring där hemma skulle inte under sin livstid klara av att möta alla kompisar han ständigt sms:ar med i “riktiga”, fysiska möten.
Betyder det att de sociala medie-mötena är sämre? Att de är overkliga? Nej, jag vill inte riktigt tro det. Och det tror jag inte att forskare eller media egentligen tror heller, men genom att göra skillnad på livet och livet sätter vi en värdeladdning på olika former av kommunikation som inte riktigt överensstämmer med verkligheten.

Därför att när jag möter Emma, 15, dotter till goda vänner och även min vän på Facebook, har vi en färsk relation som byggts upp av ett oändligt antal små, mikrosamtal på “Fejan”, och vårt fysiska möte går därför snabbare in i en fas där vi faktiskt möts på riktigt. Ni vet, vi slipper allt det där som människor gör när de inte setts på ett tag; -hur är läget / jotack / oj, vad stor du har blivit / hmmm..jo, fniss / hur är det skolan då / jovars / blahablaha. Jag vet redan hur hon har det i skolan, åtminstone på ett ungefär, och jag har sett på hennes statusbilder att hon vuxit, så det behöver jag inte ens kommentera. Vår relation IRL har snarare blivit både bättre och starkare genom att vi dessutom mötts via sociala medier.

Självklart finns det skillnader mellan ett samtal på nätet och ett samtal öga mot öga, det är jag den första att tillstå. Ingenting går upp emot mänsklig kontakt och mänsklig beröring, men jag är ganska övertygad om att det fattar även de allra flesta unga, och de ser också till att skaffa sig dessa mänskliga möten, men tiden däremellan, den som min generation fyllde med att läsa en bok, glo på TV eller delta i obegripliga samtal på Heta linjen (minns ni den?!), den tiden fyller dagens unga med mikrokommunikation. Som en del av det verkliga livet. http://http://www.medieradet.se:80/Kunskapsbanken/Mediepaverkan/Med….