Segar mig igenom Hatties meta-mastodontavhandling om “Visible learning”. Segar för att det är så sällan som jag tycker att jag har plats i huvudet för långa tankar som kräver lite bearbetning. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen; jag gillar inte att släppa ut obearbetade tankar. Nåväl, redan i inledningen hittar man några godbitar att citera. Den här gillar jag:

“the biggest effects on student learning occur when teachers become learners of their own teaching, and when students become their own teachers”.

När jag läser den här meningen förflyttar jag mig själv till “mitt” klassrum på Hölöskolan (305, längst bort till höger) och vårterminen 2008, tror jag det var.
9C och jag hade haft våra duster, men under den där vårterminen jobbade vi tillsammans, i ett projekt som jag kallade “En bild säger mer än 1900 ord”. Det blev en B-uppsats med A-betyg av det där projektet, men framför allt blev det en underbar resa genom lärandet. Jag “grävde där jag stod”; jag analyserade och reflekterade allt jag gjorde i klassrummet; alla uppgifter eleverna fick, alla gruppindelningar och redovisningar. Skrev dagbok, gjorde utvärderingar tillsammans med eleverna och bollade med kollegor. Jag tror faktiskt inte att klassen märkte någon jättestor skillnad. De tyckte kanske att det var ett lite roligare svenska-arbetsområde än annat de gjort, och de trivdes nog ganska bra i mitt klassrum den där terminen, men för mig som lärare var det en ENORM skillnad. För att jag blev en “lärande av mitt eget undervisande”; jag betraktade mig själv som läraren i gruppen och såg mönster och händelsekedjor som jag så småningom också hittade redskap att kunna påverka.

Å, jag kan längta intensivt tillbaka till klassrummet när jag tänker på det. De där mötena med eleverna, när “du” och “jag” blir ett “vi” och tillsammans formar vi vårt eget lärande, wow…..!